Svenskarna övervakas allt mer

Published: 18 Jan 2008 (SR P3 Nyheter, Lars-Peter Hielle)

Sweden

Sverige fortsätter att närma sig länder som England och Kina i när det gäller att övervaka befolkningen. Övervakade arbetsplatser blir vanligare och politiker har blivit mer positiva till övervakning. (P3 Nyheter) ”Sämre på att tillvarata människors integritet”

Och att kameror med zoomningsmöjligheter spanar på en i Gallerian är inget problem, tycker Lina Söderberg och Ellen Lindblad i Växjö.

  • Jag tycker hellre en kamera för mycket än en för lite, för det kan ju hjälpa mycket med, säger Lina Söderberg.
  • Man tänker inte så mycket på det, man är ganska van nu, säger Ellen Lindblad.

Teletrafik och spaning på nätet

Mer övervakning av teletrafik och större möjligheter för polis att spana på nätet är exempel på vad regeringen arbetar med att införa nu.

- Nu står vi mitt i Gallerian, och det här området ska alltså vara övervakat, säger Lena Stjernqvist.

Hon är chefsjurist på länsstyrelsen i Växjö och bestämmer var affärer får sätta upp kameror.

För mig personligen gör det inte så mycket, men det är ju jätteviktigt att man inte bara tycker att ”Det är okej för jag har ingenting att dölja”, säger Lena Stjernqvist.

Och Sverige har blivit sämre på att ta tillvara på människors integritet visar en ny rapport från International Privacy Ranking, bland annat har Sverige sämsta betyg när det handlar om hur till exempel internetoperatörer ska få lagra datainformation.

Vill gå längre

Sverige vill gå längre än vad EU kräver, för att spara information om vem som har mejlat eller sms:at bland annat.

Albert Escudero-Pascual har bland annat skrivit en doktorsavhandlig på KTH om integritet och hjälper International Privacy i Sverige med rankingen.

Han tror inte man kan stoppa kriminalitet med övervakning. Han säger att det var den förra regeringen som började övervaka svenskar med Big Brother-metoden.

– Det är fel metod, säger Albert Escudero-Pascual.

commentComment

« Back